Szülőknek

Tisztelt Szülők!

Ennek az oldalnak az a célja, hogy tisztázzon néhány gyakorlati kérdést, ami a cserkészettel kapcsolatban gyakran felmerül:

1. A cserkészet valamiféle természetjáró szervezet?

Alapvetően igen. A cserkészet középpontjában a természetjárás áll, bár ez nem egyszerűen sporttevékenység, mint egy sportegyesület természetjáró szakosztályában. Úgy gondoljuk, hogy a természetben átélt élmények, az együtt megoldott feladatok nagyon komoly jellemformáló erőt képviselnek. Nálunk fontosabb a személyiség fejlesztése, mint a fizikai teljesítmény és az eredmények.

2. A cserkészet valamilyen félkatonai szervezet?

NEM. Bár alapítónk, Lord Robert Baden-Powell of Gilwell nyugalmazott gyarmati katonatiszt volt, és néhány katonás elem
(egyenruha, színes jelvények, alaki formaságok) bekerült a mozgalomba, de úgy gondoljuk, hogy ez nem több romantikus
külsőségnél, ami tetszik a gyerekeknek. Viszont rendszeresen alkalmazzuk az alaki mozgást, hogy egy igazi csapat látszatát keltsük, ha megérkezünk valahova. Sorakozók, menetelések, fordulások, és persze vidám éneklések ennek a része.

3. A cserkészet vallási mozgalom?

Nem vallási, bár vallásos. Nem kötődik egyetlen valláshoz sem – mindenféle felekezetű cserkész van, a katolikustól a muzulmánig – viszont mindenkitől elvárja a vallás tiszteletben tartását és bizonyos vallási hagyományok megélését (pl. étkezés előtti ima a táborban). A mi csapatunk vegyes csapat, megtalálhatók benne katolikusok, reformátusok, és „hitetlenek” is. De ez nem azt jelenti, hogy a szétszóródunk, éppen ellenkezőleg, a két felekezet tagjai segítik egymás programjait.

4. A cserkészet pénzbe kerül?

NEM. A cserkészvezetők és segítőik mind önkéntesek, és munkájukért nem kapnak semmiféle térítést. A programok
önköltségét persze a gyerekek is, felnőttek is egyaránt maguk fizetik, de ezt igyekszünk a legalacsonyabban tartani, és segíteni a
rászorulóknak. Persze lassan minden felszerelést be kell szerezni, de az elején tudunk kölcsönözni is, hogy ne kelljen feleslegesen költekezni, ha a gyereknek nem tetszik a cserkészet /bár ez nagyon ritka/. És ha tetszik a gyereknek, akkor szép lassan be lehet szerezni az alap dolgokat: bakancs/túracipő, cserkészing, hátizsák, hálózsák, izolír, csajka… De van egy nagyon jó webshopunk, ahol ez könnyen beszerezhető, és persze olcsón…

5. Milyen csoportba kerülnek a gyerekek?

Mindenki egy azonos nemű (fiú vagy lány) őrsbe tartozik, ami 6-10 gyerekből áll. Az őrsöket középiskolás vagy egyetemista korú fiatalok vezetik. Az egynemű őrsök alkotják a rajokat, amelyeknek az élén felnőtt cserkészvezető áll.

6. Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Bárkit felveszünk, aki elfogadja a cserkésztörvényeket, és a programok (és ezen belül a kirándulások!) legalább felén részt vesz. A
cserkészetben megszerzett képességekről és tudásról állandóan számot kell adni a próbarendszerben rögzített követelményeknek
megfelelően. Ez afféle vizsgarendszer, amely elsősorban a természetjárással, a szabad élettel, a vallási és a nemzeti hagyományokkal kapcsolatos tudásanyagot és feladatokat tartalmaz.

7. Mikor vannak a foglalkozások?

Minden héten, szombat  délelőtt 9:30-tól van őrsi összejövetel a cserkészházban, ami Zárda épületében található meg. A foglalkozásokon lehetőség van az érdeklődő szülőknek is eljönni, és beszélgetni velünk, ha kérdésük van. Ha nem vagyunk ott megtalálhatóak, akkor általában vagy akciónk van, vagy túrázunk. De a kapcsolatoknál található telefonszámon elérhetőek vagyunk.

8. Féltem a gyerekemet, olyan fiatal/gyámoltalan/még nem volt messze tőlem

Megértjük, hiszen minden szülő így van vele. Ezért is van az, hogy csak minimálisan középiskolás végzettséggel lehet valaki vezető. Az összes vezető képzésen vesz részt, mielőtt csoportot kapna a kezébe, és még maga a csapatparancsnok is kezeskedik érte.  Az esetek 99%-ban képesek vagyunk még a legizgágább gyereket is kezelni. Ha viszont gondok vannak valakivel, először a gyerekkel beszél egy idősebb vezető, és azután, ha nincs foganatja, akkor a szülőkkel. Csak a legkirívóbb esetben tanácsoljuk el a gyereket a cserkészettől. A legelső és legfontosabb szempont számunkra a gyerekek biztonsága, ezért minden program pontosan tervezve van. Ha valami baleset történik, először a vezető próbálja megoldani, ellátni. Sajnos, volt már rá példa, hogy orvosi látogatás lett egy balesetből, de inkább csak elővigyázatosságból, mint hogy később jelentkezzen valami gond. Aki szülő, tudja, hogy gyerekre vigyázni nagy felelősség. Az  őrsi foglalkozás alatt, ahol  5-8 gyerek van, vagy táborokban, tanyázáskor, ahol  akár száz gyerek is lehet a kezünk alatt nagy a rizikó a balesetekre. De hála a cserkészetben elsajátított önfegyelemnek, és a vezetők nevelésének, balesetek nagyon nagyon ritkán fordulnak elő.

Amennyiben továbbra is kérdése van, szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére, telefonon, e-mailben, és persze személyesen is.

Vélemény, hozzászólás?