Légy te is cserkész!

Először is köszönöm, hogy ide kattintottál. 

Cserkész akarsz lenni, vagy csak felkeltette az érdeklődésedet,  de a cserkészetrõl  annyit tudsz egyelõre, amennyit  a toborzó beszélgetésen elmondott az, aki kedvet csinált neked a jelentkezéshez. Ideje, hogy megismerkedj közelebbrõl, alaposabban a cserkészmozgalommal.

Első kérdésed valószínűleg az lesz, hogy miért lenne jó nekem a cserkészet? Erre csak 4 szóban válaszolok:

EGY ÉLETRE SZÓLÓ KALAND

Igen, kaland, és ha megfogott, akkor egy életre megváltoztat. Itt te magad  lehetsz, megmutathatod, mit tudsz, és mi mindig melletted fogunk állni, hogy képezhesd magadat. És azon kevés mozgalmak egyike vagyunk, amelyek csak jóra tanítanak, és tanár, szülő egyaránt támogat. De lássunk egy kis videót kedvcsinálónak:

Röviden, tőszavakban ilyen a cserkészet. De nézzük csak kicsit jobban.

Kötelező csatlakoznom?

A cserkészet önkéntes, a jelentkező, fogadalmat tévő cserkészt nem másvalaki kényszeríti bekapcsolódni a közös munkába és szórakozásba, hanem jókedvből teszi, és persze azért, mert segíteni akar.

Kellek én oda, fiatal fejemmel? Mit tudok én segíteni?

A cserkészetben a fő mozgatórugó a fiatalság, vagyis te. A felnőttek csak segítenek a céljaid elérésében, tanácsokat adnak, de a harcot neked kell megvívnod, viszont a jutalom is csak a tiéd. A kölcsönös bizalom, szeretet és megbecsülés az a kötőanyag, amely korbeli, nemzedéki, élettapasztalatokbeli, társadalmi stb. különbségeket áthidalva testvérré teszi a fiatalt, az ereje teljében levő felnőttet és az életútjának vége felé közeledő öregcserkészt.

De rám sehol sem volt szükség, mert olyan/amolyan vagyok!

A cserkészet mindenki előtt nyitott, fajra, nemre, származásra, társadalmi eredetre, hitre és felekezetre való tekintet nélkül. Csak fogadd el azokat az elveket, amelyeket mi is képviselünk. Mi hiszünk benne, hogy benned is ott a tudás, az akarat, csak elő kell hozni. És mi ebben nagyon jók vagyunk. 

Itt VALAKI lehetsz.

Képzeld el, ahogy a szüleid, tanáraid büszkék rád, mert újságban szerepelsz, mert részt vettél valahol egy rendezvényen, vagy olyan sikereket értél el, amikről azelőtt csak álmodtál. Persze nem azonnal, de szép lassan mindenki megismer majd. Nem egy szürke gyerek leszel az iskolában, hanem az a gyerek, akire ugyan furcsán néznek, és néha ki is nevetik, de a lelkük mélyén irigykednek rád.

Irigykedni? Ugyan miért? 

Mert ők nem tanulnak túlélést.

  • Ha elvesznek valahol, mennyi eséllyel találnak haza?
  • Tudnak tüzet gyújtani? Esőben is? És papír nélkül? És benzin nélkül?
  • Le tudnak gyalogolni 20-30 kilométert hátizsákkal?
  • Kapásból megmondják egy madárról, vagy állatról,  fáról, virágról, hogy mi az?
  • Szeretik őket a tanárok, idősek?
  • Számítanak rájuk az emberek. ha segíteni kell, ha gond van? Tudnak elsősegélyt nyújtani?
  • Vágtak már neki egy egész hétvégés túrának úgy, hogy mindent a hátukon vittek?
  • Versenyezni tudnak egy időssel népdal éneklésben?
  • Őrizték már az éjszaka közepén 100-150 ember álmát pislogó tábortűz mellett?
  • Aludtak már 10 napot sátorban, esőben és perzselő napsütésben, fürödtek már hegyi patakban?

És még sorolhatnánk. De valószínűleg már az elején elbuknának. Miért?

Mert a cserkész állandóan tanul, mert jobb akar lenni, mint Bear Grylls, a „nagy” túlélő!

 Viccesnek hangzik, de 5-6 év után, ha már aktívan cserkészkedsz, simán lehetséges. Például van olyan próbánk, amelynek neve 3 sastoll próba. Ez az egyik legnehezebb próbánk. Miért is? Először is, itt az PRÓBÁRA ÖNKÉNT jelentekző és FELKÉSZÜLT cserkész 3 próba elé áll: Az első próba 24 óra egyedül a természetben. Hálózsák, izolír, víz, kenyér, gyufa, és olvasnivaló, enyit viszel magaddal. A második próba 24 óra étel nélkül, csak folyadék. /persze táborban pont ekkor főzik a legfinomabb ételeket :D/. És végül a legnehezebb, 24 óra némaság.

Na, meghökkentél ugye?

Igen, egy kiképzett cserkésznek ez majdnem gyerekjáték, és itt ne gondolj felnőttre, hanem 15 körüli fiatalokra…  Mint te, vagy a padtársad. És persze LÁNYOK is megcsinálták már!

És még mesélhetnék hosszú órákig a cserkészetről, hogy mit csinálunk… De akkor sem tudom neked átadni, elmesélni azt a sok kalandot, amit már átéltünk. Csak klpzeld el, hogy egy 10 napos táborból hazatérő cserkész szülei 2 napon keresztül hallgatják az élménybeszámolót.

TE KIHAGYNÁD EZT AZ ÉLMÉNYT? NEM? AKKOR KERESS MEG MINKET! MI VÁRUNK TÉGED!

Nagymegyeri cserkészek a facebookon

Vélemény, hozzászólás?